Therapeutische Voetmassage

Voor de behandeling van zowel fysieke als psychische klachten zijn er vele verschillende massagetechnieken om lichaam en geest te stimuleren zichzelf te genezen.

De behandelingen duren 45 tot 60 minuten en worden door de meeste zorgverzekeraars (deels) vergoed.

Stimuleren zelfgenezend vermogen

Door de reflexzones te masseren wordt de doorbloeding, lymfe- en energiedoorstroming gestimuleerd en worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Hierdoor wordt de gezondheid hersteld en verminderen of verdwijnen klachten. De vitaliteit neemt toe en lichaam en geest ontspannen en het zelfgenezend vermogen wordt gestimuleerd.

Aanvulling op behandeling arts

De meest uiteenlopende klachten zijn hiermee te behandelen en daarnaast kan de massage aanvullend gebruikt worden op de behandeling van de arts.

Geen bijwerkingen

De behandeling kent geen bijwerkingen en kan de bijwerkingen van geneesmiddelen beperken of neutraliseren.

Eeuwenoud

Al eeuwenlang bewijst voetreflexmassage zijn effectiviteit. De Chinezen pasten deze therapie al 4500 jaar geleden toe en doen dat nog steeds met succes.
Van de Egyptenaren is bekend dat artsen voetreflexmassage 2500 jaar geleden al toepasten.
In de loop van de eeuwen zijn er grote verschillen ontstaan tussen de Westerse en de Chinese voetreflextherapie.
Beide systemen zijn werkzaam en vullen elkaar prima aan.

Meridianen en acupunctuurpunten

De Chinese voetreflexmassage maakt gebruik van de meridianen en acupunctuurpunten op voeten en onderbenen, maar ook op handen en onderarmen. Deze punten worden ook gebruikt in de acupunctuur. Het verschil is dat een andere techniek wordt gebruikt om de punten en meridianen te stimuleren.
Bij voetreflex wordt gemasseerd met verschillende technieken. Soms kan het gevoelig zijn op bepaalde punten, maar door de meeste klanten wordt dit omschreven als ‘lekkere pijn’. Ze voelen aan dat deze pijn nodig is en goed doet, wat een heel andere beleving geeft.
Het voordeel van de Chinese massage is dat het eigenlijk altijd prettig aanvoelt en dus ook ontspant.

Westerse reflexologie

De westerse reflexologie is soms wat steviger, maar ook aangenaam en beperkt zich tot de voeten. Deze massage is gebaseerd op de oude kennis dat alle lichaamsdelen reflexzones hebben op de voeten. De techniek is in het westen opnieuw 'uitgevonden' en verder ontwikkeld.

Energetische massages

Tenslotte pas ik ook energetische massages toe, zoals chakramassage, auramassage, polariteitsmassage, zonnevlechtmassage en metamorfosemassage, die werken allemaal op een dieper niveau en zijn nooit pijnlijk maar altijd zacht en ontspannend.

Wat kun je ermee bereiken?

De praktijk heeft laten zien dat met deze therapie zowel op fysiek als op psychisch gebied in veel gevallen aanzienlijk of anders toch enig resultaat te bereiken is op heel diverse, ook chronische klachten. Er is op voorhand natuurlijk nooit garantie op succes. Met iedere cliënt worden tijdens de eerste sessie de verwachtingen van de behandeling besproken. Soms is een klacht al na één massage verdwenen, maar vooral bij chronische klachten zijn meestal meerdere sessies nodig.

Anamnese

Tijdens de eerste sessie wordt een anamnese afgenomen, waarbij allerlei vragen worden gesteld. De massage is namelijk niet alleen gericht op een symptoom, maar richt zich op de mens als geheel.
Een ziektebeeld vertoont meestal een samenhang met diverse factoren.
De Chinezen zien op een andere manier vaak een samenhang tussen diverse, ogenschijnlijk heel verschillende klachten. Het gaat dus om de mens als geheel van lichaam en geest.

Hoe lang duurt een behandeling?

Een eerste consult met anamnese duurt ongeveer 90 minuten. Een therapeutisch reflexzonemassage duurt 45 tot 60 minuten.

Wanneer geen voetmassage, contra-indicaties

In uitzonderlijke gevallen is het beter geen reflexzonetherapie toe te passen. Maar dan beperkt dit zich tot sommige massages of reflexzones dan wel acupunctuurpunten. Kans op psychoses tijdens een behandeling is een contra-indicatie. Bij tumoren is de reflexzone van de tumor uitgesloten. Bij zwangerschap mogen sommige acupunctuurpunten niet gemasseerd worden.

Elke therapeut behoort de kennis hierover te beheersen. Daarom is bijna geen situatie te bedenken waarin geheel geen massage mag worden gegeven.

U heeft de mogelijkheid om de klachtenfunctionaris en geschillencommissie volgens de WKKGZ in te schakelen, de praktijk is aangesloten bij het tuchtreglement van de TCZ. Bovendien kunt u de vertrouwenspersoon van de FAGT inschakelen. Zie hiervoor de pagina 'links'

Uitgangspunt is dat dit alles nooit nodig zal zijn en daar zal ik ook mijn uiterste best voor doen.